Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bezchybná sezóna, premiérový triumf. Kráľovnou športu je Barteková, ukončila hegemóniu Vlhovej

Prvý cenný kov získala na majstrovstvách sveta už v roku 2005. Najcennejší prišiel o sedem rokov neskôr - s bronzovým odleskom na olympijských hrách v Londýne. Lenže najlepší rok kariéry zažila vlani. Kam v sezóne 2023 prišla, tam hviezdila.

05.02.2024 21:42
Danka Barteková Foto:
Slovenská strelkyňa Danka Barteková.
debata (3)

Najlepšou športovkyňou Slovenska za uplynulý rok sa stala Danka Barteková. Športová strelkyňa kraľovala svetovému skeetu. V prestížnej ankete triumfovala pred alpskou lyžiarkou Petrou Vlhovou a futbalistom Stanislavom Lobotkom.

Vošla do histórie

Tridsaťdeväťročná Barteková uspela premiérovo po tom, čo dosiahla v uplynulom roku nevídané double. Stala sa prvou ženou v histórii športovej streľby, ktorá v jednej sezóne dosiahla na titul európskej šampiónky a taktiež majsterky sveta.

Zlato z Baku ozdobila aj miestenkou na olympijské hry 2024 do Paríža i bronzom zo súťaže družstiev. S kolegyňami dosiahla rovnako cenný kov aj na Európskych hrách na strelnici vo Vroclave.

Renáta Jamrichová Čítajte viac Lieky a tejp. Jamrichová mala na ceste za triumfom na Australian Open trhlinu v brušnom svale

V Chateauroux vyhrala generálku na OH 2024 a v pretekoch Svetového pohára v Dauhe dosiahla kvalifikačný absolútny svetový rekord zostrelením všetkých 125 holubov.

Po treťom mieste v olympijskom roku 2012 a ôsmom v roku 2019 sa stala prvýkrát víťazkou ankety. Po Jozefovi Göncim (1999) a Zuzane Rehák Štefečekovej (2012) je treťou strelkyňou, ktorá triumfovala v ankete Klubu športových redaktorov.

Zverenka trénerského dua Sandro Bellini a Štefan Zemko si popri športovej kariére stíhala plniť aj povinnosti členky Medzinárodného olympijského výboru a viceprezidentky Slovenského olympijského a športového výboru.

Vlhová má po operácii

Barteková zviedla tesný súboj s Vlhovou. Vďaka zisku 1187 bodov ukončila štvorročnú hegemóniu olympijskej víťazky zo ZOH 2022 v Pekingu. Vlhová získala 1115, tretí Lobotka 778 bodov.

Vlhová obsadila v celkovom hodnotení Svetového pohára alpských lyžiarok 2022/2023 tretiu priečku, rovnako ako v slalome. Dosiahla deväť pódiových umiestnení (2 – 2 – 5) s dvoma triumfami vo Flachau a v Soldeu.

V aktuálnom ročníku vyhrala slalomy v Levi a Courcheveli, druhá skončila v Killingtone a obrovskom slalome v Tremblante, tretia v „obráku“ v Söldene. Ďalšie pódiá už v sezóne nepridá, nakoľko sa zranila v obrovskom slalome v Jasnej a musela predčasne ukončiť sezónu.

837798420 Čítajte viac Vlhová má po operácii. Slovenská hviezda sa cíti dobre a posiela odkaz fanúšikom

Na pondelňajšom galavečere Športovec roka 2023 v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave sa nezúčastnila. Doobeda absolvovala operáciu zraneného pravého kolena na klinike Hospital du Valais vo švajčiarskom Sione, ktorý zrealizoval uznávaný odborník Olivier Siegrist.

"Operácia bola úspešná, Petra sa cíti dobre, zotavuje sa podľa plánu a ďakuje všetkým fanúšikom, ktorí jej na diaľku držia palce,“ povedal hlavný tréner Mauro Pini prostredníctvom mediálneho tímu Ski Tímu Vlha s dôvetkom, že viac informácií o Vlhovej zdravotnom stave poskytnú v najbližších dňoch.

Úspech futbalistov

Okrem tretieho miesta Lobotku – s Neapolom oslavoval taliansky titul, prvý pre klub po 33 rokoch a dostal sa aj do tímu sezóny 2022/2023 v talianskej Serii A – potešili aj futbalové kolektívy.

40. Met Life Stadium Čítajte viac Najzaujímavejšie a rekordné! Futbalové MS sa o dva roky začnú v Mexiku a vyvrcholia v USA

V bitke o celkový triumf v ankete vyhrala reprezentácia pred mužstvom Slovana, ktorý sa okrem slovenského titulu prebojoval do vyraďovacej fázy Európskej konferenčnej ligy a hokejovou reprezentáciou do 18 rokov.

Národný tím sa pod vedením nového trénera Francesca Calzonu prebojoval tretíkrát v histórii na európsky šampionát. Po ME 2016 a 2020 čaká Slovákov tento rok Euro v Nemecku.

Paralympionikom roka sa stal Radoslav Malenovský, športovou legendou zápasník Jozef Lohyňa. V kategórii Talent roka získali ocenenia džudistka Patrícia Tománková za letné športy a Nela Lopušanová za zimné.

Ani nie 16-ročná hokejistka sa dostala aj do elitnej desiatky ankety Športovec roka ako suverénne najmladšia laureátka.

Výsledky ankety Športovec roka 2023

Jednotlivci
1. Danka Barteková (športová streľba) 1187
2. Petra Vlhová (alpské lyžovanie) 1115
3. Stanislav Lobotka (futbal) 778
4. Eliška Mintálová (vodný slalom) 546
5. Martin Vaculík (plochá dráha) 425
6. Viktória Forster (atletika) 372
7. Dávid Hancko (futbal) 345
8. Marián Kovačócy (športová streľba) 309
9. Nela Lopušanová (ľadový hokej) 301
10. Ján Volko (atletika) 197

Kolektívy
1. Futbalisti Slovenska 333
2. Futbalisti Slovana Bratislava 174
3. Hokejová reprezentácia do 18 rokov 46

Lucia Čermáková, svetová jednotka vo footgolfe Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Footgolf je kombináciou dvoch najpopulárnejších...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #Petra Vlhová #Športovec roka 2023