Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec kariéry? Ani neviem, či ešte budem zdravý! O Greifovom boji s neviditeľným súperom a podpore od Nadala

Pomyselne zaklope na drevo. Má radosť, že je konečne zdravý. Najdôležitejší atribút ľudského života si v posledných rokoch neužil. Aj preto je jeho zdravotná karta podstatne hrubšia, ako u ostatných rovesníkov.

09.02.2024 12:47
Dominik Greif Foto:
Brankár RCD Mallorca Dominik Greif boxuje loptu v súboji proti San Sebastianu pred krajanom a spoluhráčom Martinom Valjentom.
debata (4)

Dvadsaťšesťročný Dominik Greif odchádzal v lete 2021 zo Slovana Bratislava do RCD Malorka ako jeden z najžiadanejších brankárskych artiklov. Ešte nikdy neopúšťal najvyššiu súťaž gólman s takou cenovkou (2,5 milióna eur) a rovno do jednej z top piatich líg.

Zaslúžená odmena za výkony na Tehelnom poli sa však premenila na zlý sen. Značný čas z uplynutého päťročného kontraktu strávil na rehabilitáciach, v posteli i ukrutných bolestiach.

Našťastie, po všetkých útrapach sa rodák z Bratislavy vrátil do formy a ťahá klub z Baleárskych ostrovov do finále Španielskeho pohára . V utorok prispel k remíze 0:0 v prvom semifinále Copa del Rey proti San Sebastianu.

Martin Valjent Čítajte viac Valjent končil ako kapitán, Greif s nulou. Slováci sú na polceste do finále Španielskeho pohára

„Kariéru som ukončiť nechcel, ale netušil som, či sa moje problémy podarí vyriešiť,“ priznáva Greif.

Tri stratené roky

Po výborných výkonoch sa Slovan nechcel Greifa zbaviť len tak ľahko. Slovenský reprezentant však svojimi výkonmi ligu prerástol. Vyhýbali sa mu vážnejšie zranenia, fazóna gradovala a ponúk bolo niekoľko. Nakoniec zvíťazila príťažlivá La Liga na ešte príťažlivejšej Malorke.

A vtedy sa to začalo…

Hneď v prvý mesiac si roztrhol sval. Keď sa zo zranenia vystrábil, zapálili sa mu oba zuby múdrosti. A keď sa dostal aj z toho a pripísal si aj debut v jednej z najlepších líg sveta, začal chradnúť. Doslova.

„Najvážnejšie boli problémy v oblasti panvy a chrbta, na ktorých príčinu sa prichádzalo rok. Od môjho prestupu v júli 2021 až po november 2022, kedy som opäť začal trénovať – som odtrénoval dokopy tak dva-tri mesiace. Veľmi ma to štve a mrzí. Ťažko som niekde hľadal mentálnu silu. Veľa som jej nemal,“ pripúšťa Greif.

Lekári – v Španielsku i na Slovensku – pracovali s rôznymi teóriami. Boli dni, kedy sa Greif nedostal ani z postele a strávil ich v ukrutných bolestiach. Zatiaľ čo odborníci testovali niekoľkotýždňovú liečbu na hento a tamto…

calzona Čítajte viac Kedy bude hrať reprezentácia so Švédskom? Presný program Ligy národov je známy

Nakoniec sa všetko na dobré obrátilo, ale strata dvoch sezón po prvom veľkom prestupe kvôli ťažko identifikovateľným zdravotným problémom sú pre Greifa veľkým škrtom cez rozpočet.

„Nestratil som len ten rok kvôli zraneniu, ale i ďalšie dva, vrátane tohto, pretože v čase, keď som bol mimo, prišli nový tréner a brankár a všetko, s čím som na Malorku prichádzal, sa prakticky rozpadlo. Navyše, keď ste zranený, frustrácia je na oboch stranách,“ neskrýva Greif.

Obrat na Australian Open

Aj napriek nepriazni osudu nelamentuje. Od novembra 2022 nevynechal ani jediný tréning. Avšak musí presvedčiť nového kouča, že si šancu zaslúži aj v lige, nielen v pohári. Silu mu dodal aj legendárny tamojší rodák Rafael Nadal.

„Počas môjho zranenia vyhral Australian Open pri comebacku z 0:2 na 3:2. Je to môj vzor,“ pokračuje Greif.

Keď po azda najlepšom výkone v tejto sezóne pomohol vyradiť vtedajšieho lídra La Ligy z Girony (3:2) vo štvrťfinále Španielskeho pohára, zápas naživo sledoval aj Nadal.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dominik Greif (@dominik_greif)

„Po zápase stál v tuneli. Nemohol som si to nechať ujsť a nepožiadať o fotku,“ vysvetľuje Greif. Pre chlapíka, ktorý za sedem sezón v A-tíme i juniorke Slovana odchytal 160 zápasov, bol návrat do súťažného diania veľmi náročný. Od prestupu pred tri a pol rokom chytal len v jedenástich zápasoch.

„Je to náročné. Nehrávam pravidelne prakticky viac ako dva a pol roka. Ak ste ešte k tomu zranený, prídete o sebavedomie aj v najzákladnejších veciach ako je odkop od bránky,“ priznáva.

Reprezentácia? Nemám tam čo robiť

Od príchodu do klubu bol Greif jednotkou v pohárových stretnutiach s tým, že sa postupne mal stať prvou voľbou aj v lige. Avšak zdravie bolo proti. Aj preto si užíva jazdu Malorky až pred brány finále Copa del Rey.

„V tejto sezóne sme sa zatiaľ dostali najďalej, čo ma teší z dôvodu, že môžem odohrať par pekných zápasov s reálnymi mužstvami a nie iba proti tímom z tretej či štvrtej ligy v úvodných kolách pohára.“

Slovensko - Island 16 Čítajte viac Calzona: Zdolať hokejistov je veľká vec. Boženík bol sklamaný, v Taliansku stále počuť meno Suslov

Greif chytal v aktuálnom ročníku v piatich pohárových zápasoch. Štyri razy vychytal nulu. Avšak do odvetného semifinále na pôde San Sebastianu (v utorok 27. februára) je čo zlepšovať.

"Bežne som sa o tieto štatistiky nestaral, no náš tréner si na čistom konte veľmi zakladá, takže som rád. V štatistikách sme v prvom semifinálovom zápase nemali ani jednu strelu na bránku.

Chceli sme najmä neinkasovať, aby to bolo otvorené do odvety a to sa nám s kusom šťastia aj podarilo," dopĺňa Greif.

Na návrat do národného tímu, kde naposledy chytal 14. októbra 2020 pri prehre doma 2:3 s Izraelom, nemyslí. Na celú vec sa s blížiacimi sa majstrovstvami Európy 2024 pozerá pragmaticky.

„S dvoma ligovými zápasmi v posledných dvoch a prebiehajúcej tretej sezóne tam nemám čo robiť,“ uzatvára Greif.

Splnený sen o prestupe do poprednej ligy sa mu vinou boja s neviditeľným súperom zmenil na nočnú moru. Ešte však nie je neskoro na otočenie malorskej mince…

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Greif #RCD Mallorca