Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sevilla zrejme oklamala Valenciu a Boženíkov prestup do La Ligy stroskotal

Pre agentov, kluby, hráčov a tiež fanúšikov sú to psychicky azda najnáročnejšie hodiny z celej sezóny. Posledné dni prestupového obdobia v top piatich futbalových ligách tradične prinášajú zaujímavé transfery na poslednú chvíľu.

01.02.2024 13:51 , aktualizované: 23:01
818353739 Foto:
Róbert Boženík v drese Boavisty Porto.
debata (5)

V tom aktuálnom, ktoré sa včera pred polnocou skončilo, boli v kurze aj členovia slovenskej reprezentácie – Róbert Boženík, Tomáš Suslov a Dávid Ďuriš.

Tri ponuky za Boženíka

Najkomplexnejšia bitka sa z pomedzi trojice reprezentantov strhla o Boženíka. Slovák bol v Seville a mal skompletizovať svoj prestup za zhruba 7,5 milióna eur z Boavisty Porto.

Hoci Boženík úspešne absolvoval lekársku prehliadku, nakoniec z prestupu zišlo.

Ďalší transfer Boženíka – v januári 2020 prestúpil zo Žiliny do Feyenoordu za štyri milióny eur – do top súťaže stroskotal, nakoľko útočník Rafa Mir, neskompletizoval svoje hosťovanie do Valencie.

Podľa talianskeho novinára Fabrizia Romana môže za nevydarené prestupy Boženíka i Mira práve Sevilla.

„Sevilla poslala Valencii dokumenty s niekoľkými zmenami, ktoré sa nezhodovali s tým, čo si dohodli ústne. Dohoda padla,“ napísal na sociálnej sieti X.

Už počas vydarenej jesene zaujal 24-ročný Boženík výkonmi v drese Boavisty Porto. Rodák z Terchovej si v 21 zápasoch najvyššej portugalskej súťaže a tamojšieho pohára pripísal deväť gólov a dve asistencie.

Zarezonovali najmä jeho dva presné zásahy v prvom kole proti Benfike Lisabon, ktorými zariadil výhru 3:2.

„Je vynikajúci. Príkladne pracuje – na ihrisku aj v tréningu. Navyše dáva góly a pripravuje ich. Som s jeho prácou veľmi spokojný,“ vravel počas sezóny Petit, kouč Boavisty a niekdajší portugalský reprezentant.

Žiaľ, slávny portugalský klub sa (opäť) zmieta vo finančných problémoch, kvôli ktorým mal problémy s registráciou nových hráčov v letnom prestupovom období.

Voči klubu z Porta vtedy intervenovala FIFA práve kvôli neplneniu si finančných záväzkov a portugalské médiá v októbri prišli s informáciou, že sa objavili opäť.

Došlo to až do fázy, kedy sa zamestnanci klubu, vrátane členov realizačného tímu či lekárov nedočkali výplat. Vznikol štrajk, ohrozený bol aj plánovaný prípravný duel. Vedenie klubu podľa denníka A Bola bolo nútené zaplatiť pohľadávky, inak by hrozila blamáž.

Róbert Boženík Čítajte viac Zamknutý štadión, hroziaca kontumácia. Boženíkova Boavista rieši finančné problémy

"Vyriešime tieto problémy v krátkom čase,“ uistil prezident Boavisty Vitor Murta.

Nestalo sa a v Boaviste bol novoročný výpredaj. V utorok predala za tri milióny krídelníka Tiaga Moraisa do OSC Lille. A do kasy malo pribudnúť aj zhruba 7,5 milióna za Boženíka od FC Sevilla.

Španielsky veľkoklub dvakrát vylepšil svoju ponuku. Na začiatku januára núkal za slovenského útočníka päť miliónov eur, začiatkom týždňa o milión viac.

Pre stálicu La Ligy zo Sevilly bol Boženík prioritou a 37-násobný slovenský reprezentant údajne tlačil na vedenie Boavisty, aby mu prestup umožnilo. Podľa španielskych médií bola Boavista v rokovaniach veľmi tvrdá.

Pozícia Boavisty bola veľmi silná. Boženíka vykúpila v lete 2023, po ročnom hosťovaní. Feyenoordu, kde sa Boženík aj vinou zranení nepresadil, zaplatila 2,5 milióna eur. Pred pol rokom s niekdajším útočníkom MŠK Žilina podpísala zmluvu do júna 2026.

Róbert Boženík Čítajte viac Tiká januárová prestupová bomba? Tri kluby z top líg chystajú milióny za Boženíka, nechýba ani súper Slovana

Na začiatku žiadala výrazne navýšenie prestupovej čiastky oproti trhovej hodnote hráča – podľa špecializovaného portálu transfermarkt.de je to päť miliónov eur.

A taktiež chcela vyplatenie 7,5 miliónovej čiastky okamžite a nie formou bonusov či splátkového kalendára.

Druhá podmienka však po prestupe Moraisa zanikla, nakoľko Boavista bola schopná vďaka trom miliónom za prestup do Lille stabilizovať svoje finančné operácie.

Okrem Sevilly sa o odchovanca MŠK Žilina zaujímali aj Werder Brémy z nemeckej Bundesligy a taktiež Lille.

Suslov presvedčil Veronu

Z hľadiska rokovaní mal podstatne jednoduchšiu situáciu Suslov. Po búrlivom odchode na poslednú chvíľu z Groningenu prišiel do Verony na polročné hosťovanie s prípadnou opciou. V stredu vošla do platnosti, Hellas zaplatil holandskému klubu milión eur a poistil si slovenského mladíka do leta 2027.

suslov hellas Čítajte viac Jeden z najväčších slovenských talentov súčasnosti pokračuje v Taliansku, s klubom sa dohodol na predĺžení zmluvy

„Splnenie podmienok nesúviselo s gólmi a asistenciami. Vo Verone sú s Tomášom veľmi spokojní a právom. V hlasovaní fanúšikov je najlepším hráčom tímu. Veria mu aj tréner a vedenie,“ upresnil agent Michal Čierny zo spoločnosti Atlas Sports, ktorá Suslova zastupuje.

Čoskoro by si zástupcovia Suslova i Hellasu mohli sadnúť opäť za rokovací stôl…

"Tomášove platové podmienky sú primerané Serii A. Máme dohodu s klubom, že ak bude v týchto výkonoch pokračovať, sadneme si novej zmluve.

A týka sa to aj situácie, ak by o neho mali záujem aj iné kluby, čo sa môže stať. Dosiahol výrazný úspech už v mladom veku. Ak bude v takýchto výkonoch pokračovať, je to dobrá správa aj pre slovenský futbal a reprezentáciu," uzavrel Čierny.

Suslov po zostupe Groningenu do druhej ligy viackrát tlačil na vedenie klubu, aby mu umožnilo odchod z klubu. Kompetentní však o prestupe svojho klenotu nechceli ani počuť, čo Suslov neznášal najlepšie. Tréner ho dvakrát vyradil z kádra, kritizoval ho spoločne s holandskými médiami.

"Nie som na to hrdý. Mal som toho dosť. Stále ma nechceli pustiť, ale ja som mal v hlave odchod. Musel som im to dať najavo a trvať na tom. Je mi ľúto, že sa to skončilo takto.

Veril som, že sa rozlúčim krajšie. Viem, že sa musím správať profesionálnejšie. Nie som však žiadny výtržník, chcem hrať futbal. Spadol mi veľký kameň zo srdca," povedal odchovanec Tatrana Prešov.

Dvadsaťjedenročný ofenzívny stredopoliar Suslov doteraz za Hellas absolvoval 18 vystúpení Hellas s bilanciou jeden gól a dve asistencie. Na svojom konte má aj 25 štartov v národnom tíme, v ktorých strelil dva góly.

16. Dávid Ďuriš Čítajte viac Žilina prišla o svoj klenot. Slovenský kanonier odchádza na juh Európy. Dostal ponuku, ktorá ho zaujala, reaguje klub

Na Apeninský polostrov zamieril aj Ďuriš. Dvadsaťštyriročný krídelník však prekvapujúco ide zo Žiliny do Ascoli, ktoré sa nachádza na 16. priečke Serie B a od zostupu do tretej najvyššej talianskej súťaže ho delia dva body.

"Vidím v tom príležitosť byť viac na očiach špičkových družstiev z Talianska. A jedným z mojich snov bolo hrať futbal v Taliansku.

Preto keď prišla táto ponuka, nemal som síce veľa času na rozmýšľanie, no zvíťazila túžba skúsiť niečo nové. Až s odstupom času uvidíme, či to bolo správne rozhodnutie," uzavrel Ďuriš pre stránku Žiliny.

Zárobky futbalových klubov v sezóne 2022/2023 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Ktoré kluby v minulej sezóne zarobili najviac?...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #FC Sevilla #Róbert Boženík #Tomáš Suslov #Dávid Ďuriš