Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mal som obavy, či sa prestup do USA zrealizuje. Nad súbojom s Messim nepremýšľam, pripomínajú mi ho kamaráti

Pred vyše rokom si ako jedna z hviezd nováčika Widzewa Lódž želal dve veci. Etablovať tradičný klub v poľskej Ekstraklase a dostať sa do futbalovej reprezentácie. Obe splnil a na prelome rokov prežíval radostné i krušné chvíle pri prestupe do americkej MLS.

13.01.2024 10:20
Henrich Ravas Foto:
Henrich Ravas v akcii.
debata

Slovenský brankár Henrich Ravas (26) ide ako čerstvý otec za životnou výzvou. Rodák z dedinky Rybky pri Senici sa stal posilou New England Revolution za vyše milión eur. „Mal som obavy, či sa podarí. Nebolo to jednoduché,“ priznáva.

Posilou New Englandu ste sa stali hneď prvý deň roka 2024, ale oficiálne až od 31. januára. Čo to znamená?

Až vtedy začína prestupové obdobie v zámorí. Zmluva mi však už plynie a rokovania prebiehali už od decembra. Momentálne čakám na víza a následne vycestujem do Spojených štátov amerických. Trinásteho januára sa začína príprava.

Po týždni ideme na kemp na Floridu, odkiaľ odletíme do Panamy na Ligu majstrov. Čaká nás Independiente a sezónu začneme 25. februára proti DC United. Keď sa sezóna rozbehne, rodinka príde za mnou. Za ten čas bude v Anglicku, odkiaľ pochádza moja priateľka. Do USA prídu, keď budeme môcť byť všetci spolu.

Príprava na Floride, Liga majstrov v Paname, debut proti DC United – to znie dobre, čo poviete?

Áno, teším sa. Beriem to ako životnú výzvu. Chcem hrať futbal na čo najvyššej úrovni. Toto je správny krok. Som nadšený, ale uvedomujem si, že nič nedostanem zadarmo. Musím tam podávať lepšie výkony ako v Poľsku.

Zdalo sa, že všetky tri zainteresované strany boli spokojné s prestupom?

Na konci áno, ale nebolo to úplne jednoduché rokovania oboch klubov. Nepredpokladal som, že príde ešte nejaká ponuka v januárovom období a chcel som prestúpiť, takže z môjho pohľadu to bolo jednoznačné.

New England sa snažil prestup zrealizovať čo najskôr. Ak by to nevyšlo, mali viacero ďalších možností. V MLS je platový strop a nemôžu len tak rozhadzovať. Mali trochu zviazané ruky, je to iné, ako v Európe.

Henrich Ravas Čítajte viac Postaví sa proti Messimu? Reprezentačný brankár Slovenska mieri do zámorskej MLS

Nebáli ste sa, že to nevyjde?

Úprimne? Bál. Nakoniec sa s Widzevom dohodli až na šiestej či siedmej ponuke. Prvá prišla už v decembri, ale spomalilo sa to kvôli vianočným sviatkom.

Poľsko je katolícka krajina a cez voľné dni odložili všetku prácu nabok. Mal som obavy, že z toho nič nebude. Potom sa všetko znova rozbehlo a vyšlo to.

Čím vás New England najviac zaujal?

Chcel som odísť do kvalitnejšej súťaže. Mám rad výzvy a táto sa mi páčila. Nechcel som prepásť takú šancu a potom to ľutovať. Príchody do Senice či aj do Widzewa Lódž sa riešili narýchlo, ale nebojím sa toho.

Zohrala rolu aj vidina amerického života?

Idem tam najmä kvôli futbalu. MLS má svoju kvalitu, hrá tam Lionel Messi a ďalší skvelí hráči. Nebudeme si klamať, život v USA je iný. Bol som tam pár dní kvôli zdravotným testom, ale pozdávalo sa mi to.

Máme obrovský štadión, kde hrajú aj New England Patriots v NFL, sídlime vo Foxborough, asi pol hodinu od Bostonu. Beriem to ako skvelú šancu. Vidím tak isté podobnosti so životom v Anglicku, nemal by byť problém zvyknúť si.

Sledujete aj zámorské súťaže hokejovú NHL, basketbalovú NBA, bejzbalovú MLB či NFL v americkom futbale?

Áno, bol som aj na zápasoch klubov z NHL, keď hrávali v Európe. Sledoval som aj zostrihy z NBA či NFL, MLB veľmi nie.

V USA by som však rád išiel na Boston Bruins, Celtics či Patriots, veď majú rovnaký štadión a získali Superbowly s legendárnym Tomom Bradym. Rád by som zažil ich domáce duely s pravou atmosférou.

Harry Kane Čítajte viac V Mníchove spomínali na Beckenbauera. Bayern si ho uctil výhrou, Kane vyrovnal rekord

Našli ste si už aj bývanie?

Riešime to, ale v klube mi poradili, aby som býval bližšie, lebo tam kvôli Bostonu bývajú zápchy. A tie nemá nikto rád. (smiech)

Načrtli ste aj Messiho. Premýšľali ste nad tým, že mu môžete čeliť?

Ani nie, skôr mi to pripomínajú kamaráti. Hráme s Interom Miami koncom apríla (28.4., pozn.) a už teraz sa mi niektorí pripomínajú kvôli lístkom. (smiech) Štadión bude vypredaný, príde viac ako 60-tisíc ľudí. Bude to skvelé.

Nemyslím však veľmi dopredu. Sústreďujem sa na najbližší tréning a zápas. Myslím, že to je najlepšia cesta, ako sa v MLS presadiť a nastúpiť aj proti Messimu. Je zbytočné, aby som teraz lietal v oblakoch a predstavoval si to.

Preberali ste prestup do MLS so slovenskými hráčmi, ktorí v MLS hrali alebo hrajú aj momentálne?

Nie. Nepoznám ich osobne. New England mal o mňa záujem. Keď som videl, aký značný, dlho som nepremýšľal. Jedný, s kým som sa radil bol bývalý brankár Ján Novota.

Zaväzuje vás, že New England za vás zaplatil 1,1 milióna eur a spravil z vás ôsmu najdrahšiu posilu v histórii klubu?

Nepremýšľam nad tým, ale prvýkrát som si zažil transfer za prestupovú čiastku. V minulosti som prestupoval zadarmo. Taký je futbalový trh, cenu neovplyvním. Možno bude na mňa vyvíjaný tlak, ale ja ho mám rád.

Ak každý deň predvádzate maximum na tréningu i mimo neho, zvyšujete si šancu na úspech. Tohto sa držím. Klub mi pomôže, ako sa bude dať, ale na ihrisku si musím poradiť sám.

SR Prešov Futbal Štadión Výstavba TK POX Čítajte viac Vráti sa na výslnie? Tatran chce kúpiť boháč, ktorý z treťoligového tímu spravil majstra krajiny

Krátko po vašom príchode odišiel z klubu Čech Tomáš Vaclík. Vedeli ste o tom, že dôjde k tejto rošáde?

Revolution boli ku mne priami. Keď sme riešili prestup, tak som sa opýtal na situáciu s Tomášom. Vysvetlili mi ich plány, ale nikdy nemáte stopercentnú istotu. Neriešil som to a ani nechcem. Všetci brankári chcú chytať.

Keď sme sa spoločne rozprávali v októbri 2022, mali ste vo Widzewe dva ciele: záchrana a reprezentácia. Oba ste splnili. Nájde sa však niečo, čo vás mrzí?

Možno druhá polovica spomínanej sezóny. Nešlo nám to a ani ja som mužstvu nepomohol toľko, ako by som chcel. Widzew som si veľmi obľúbil. Tamojšia komunita je skvelá a aj príbeh, ktorý napísali s návratom do najvyššej súťaže. Mrzí ma, že sme nezdolali Legiu Varšavu, to pre fanúšikov znamenalo veľa.

Splnil som si aj sen o národnom tíme. Prežíval som eufóriu z prvej nominácie a následne prišla v klube deka. Bola to veľká skúška mentálnej odolnosti. Takéto chvíle dajú človeku najviac. Pri rozlúčke som nepovedal zbohom, ale dovidenia. Uvidíme, čo sa stane.

Aké ciele si dávate pred štartom v MLS?

Rád by som sa stal jednotkou v tíme a stal sa jedným z najlepších brankárov v lige. Konkurencia je veľa, nebude to jednoduché. Taktiež snívam o debute v slovenskej reprezentácii.

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MLS #Lionel Messi #Henrich Ravas #New England Revolution