Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na futbalovom trhu nefungujú pravidlá ako v obchode s regálmi. Slovan v tom nevie chodiť, dopláca na to aj Weiss

Majster pustil dve opory do sveta a nahradil ich hráčmi so slabým herným vyťažením. Víťaz pohára udržal talent cenený aj v top piatich ligách sveta. Dunajská Streda zatiaľ nepotvrdila slová o chýrnej akadémii.

31.01.2024 05:40
SR Futbal NL 1. kolo Košice Slovan KEX Foto: ,
Hlavný tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss st. a generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml. počas zápasu v Košiciach.
debata (8)

Tímy z chvosta tabuľky sa posilňujú. Zlaté Moravce znova spôsobom, ktorý sa im v jesennej časti vypomstil. Januárové prestupové obdobie prinieslo v slovenskej lige niekoľko zaujímavých presunov.

„Zaželal by som klubom viac odvahy, aby radšej ako množstvu nekvalitného importu z futbalového trhu dali šancu radšej mladšiemu slovenskému tovaru z akadémií,“ povzdychol si expert Vladimír Goffa (64).

Aleksandar Čavrič odišiel zo Slovana do japonskej Kašimy. Je to veľká strata pre majstra?

Určite a nielen pre neho, ale aj pre slovenskú súťaž. Čavrič bol osobnosťou ligy. A je mi to ľúto aj z iného pohľadu.

Akého?

Bol tu osem rokov a hovorilo sa o tom, že dostane slovenské občianstvo. Iste, dostať ho môže aj v Japonsku, ale takto sme ho mali viac na očiach. Mrzí ma to, lebo by bol posilou aj pre reprezentáciu.

Myslíte si, že Čavrič odďaľoval prestup aj preto? Lenže udelenie štátneho občianstva trvalo dlho, a tak sa rozhodol, že už čakať nebude?

Nie som expert na prestupy ani na udeľovanie pasu. Pravdu poznajú len kompetentní. No je to škoda.

Aleksandar Čavrič Čítajte viac Odchod po ôsmich rokoch. Slovan sa lúči so svojou hviezdou, Čavrič nevylučuje návrat

Slovan prišiel aj o obrancu Lucasa Lovata. Ako sa to na ňom podpíše?

Čavrič a Lovat sú dvaja rozdielni hráči. Čavrič má množstvo devíz, bol to najlepší hráč Slovana. Lovat fantastickú ofenzívu „vyvažoval“ katastrofálnou defenzívou. V tomto smere sa ho belasým podarí nahradiť.

Som za to, aby sa všetky ligové kádre občerstvovali novými hráčmi. Nejde len o posilnenie, ale aj zvýšenie konkurencie a potešenie fanúšikov. Tí sú vždy zvedaví na nové mená. Prekáža mi však, že slovenské kluby nesiahnu do svojich akadémií. Pýtam sa, prečo to tak je.

Máte odpoveď?

Zrejme sa boja alebo si myslia, že v juniorských súťažiach alebo nižších seniorských nie je kvalita. Počúvame tu o vychýrenej infraštruktúre Dunajskej Stredy a jej akadémii, vraj je jedna z najlepších v Európe.

Kde sú jej dorastenci, ktorí sa presadzujú v A-tíme? O Ninovi Marcellim som počul už pred vyše dvomi rokmi, pol sezónu odohral až teraz. Akadémie sú klubmi štedro dotované, ale výsledky vidieť v Žiline a možno Podbrezovej. Trápi ma to.

Napríklad útočník Lukáš Letenay z druholigového Púchova prestúpil do Liberca.

Prečo po ňom nesiahol žiadny slovenský klub? Dal pätnásť gólov. Vidím dva problémy – ignorácia nižších súťaží od prvoligových klubov a snaha majiteľov zneužívať prestupový trh.

Chcete zo záujemcu vytĺcť čo najviac peňazí bez ohľadu na prospech hráča. Ideálnym príkladom je Róbert Polievka, ktorého prestup z Banskej Bystrice do Slovana sa neuskutočnil.

Róbert Polievka Čítajte viac Je čas odísť. Bojím sa, že góly v našej lige by mi na Euro nestačili, priznáva úprimne kanonier Polievka

Ožije tento prípad, keď odišiel Čavrič?

Ťažko povedať, ako sa majitelia Slovana a Banskej Bystrice rozišli. Netrúfam si to povedať. Škoda, že to zatiaľ nevyšlo. Momentálne má v Bystrici výbornú formu, ale v Dunajskej Strede či v Žiline sa nepresadil.

Nevedno však, či by sa na slovenské pomery presadil aj vo veľkoklube ako je Slovan. Na druhej strane – kto iný ako on? Prospelo by to všetkým stranám, vrátane slovenskej reprezentácie.

Pred jarnou časťou sa vedenie aj tréner Vladimír Weiss vyjadrili, že chcú posilniť káder. Prišiel Spyros Risvanis, na skúške je Valeriane Gvilia, čo na to poviete?

Radšej si zahryznem do jazyka a nepoviem, čo si myslím…

Pretože Grék nehrával pravidelne ani v Dunajskej Strede a Gruzínec odohral aj vinou zranení za ostatné dve sezóny štyri zápasy?

Diplomaticky poviem, že to nateraz nie sú posily pre Slovan. Možno nás Risvanis znova prekvapí a herne povyrastie. Mne to nedáva logiku.

Ani z dlhodobého hľadiska?

Ak sa zlepší, tak áno, ale je to zložité. Chápem, že prestupový trh nie je obchod s futbalistami na pulte. Na ktorého ukážem, toho dostanem. Takto to nefunguje. Ťažko sa posudzujú prestupy, keď do nich úplne nevidíme. Treba sa v tom naučiť chodiť. A mám pocit, že Slovan sa to ešte nenaučil.

Zaregistroval som, že invázia Gruzíncov prišla aj do Zlatých Moraviec. Nehovorím, že je to zlé, ale skôr by som si pozrel mladých Slovákov.

Hotel slovenských futbalistov počas EURO 2024 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si zaujímavosti o hoteli, ktorý bude...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss st. #DAC Dunajská Streda #Vladimír Goffa