Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tlieskala kanadskej dive, na Slováka pískala. Montrealská hala sa po Celine Dion klania aj Slafkovskému

Montrealská hala Bell Centre toho za takmer tridsať rokov svojej existencie zažila mnoho.

11.04.2024 17:39
Slafkovský Bettman Foto:
Jednotka draftu NHL 2022 Juraj Slafkovský a komisár NHL Gary Bettman na spoločnej fotografii.
debata

Napríklad viac ako 50 koncertov Celine Dion, ktoré často viac ako 20-tisícové publikom tlieskalo v stoji.

Naposledy sa v hokejovom stánku Montrealu konala veľká paráda v utorok. Juraj Slafkovský dal hetrik do siete Philadelphie Flyers. Bol jeho prvý v NHL. A po zápase mu zaplnená hala Bell Centre vzdala hold standing ovation.

Slafkovský otvoril skóre duelu už po 65 sekundách. Druhý gól pridal v 29. minúte a hetrik skompletizoval v 32. minúte, keď zvyšoval na 4:0 pre Canadiens.

Celkovo odohral 14:58 min, prezentoval sa šiestimi strelami a troma bodyčekmi. Po parádnom výkone ho vyhlásili za prvú hviezdu zápasu.

Hetriku Juraja Slafkovského sme sa v relácii Fair Play venovali spoločne s Martinom Cibákom

Video

"Ak mám byť úprimný, nikdy predtým som nestrelil hetrik s tým, že by diváci hádzali na ľad šiltovky.

Raz som dal hetrik a jedinú čapicu, čo pristála na ľade, hodil môj otec," vravel dobre naladený Slovák po zápase.

Vo veku 20 rokov a 10 dní sa stal druhým najmladším hráčom v klubovej histórii Montrealu, ktorý strelil v jednom zápase tri góly. Mladším bol už len Stephane Richer v marci 1986 (19 rokov a 283 dní).

Pre košického rodáka to boli góly s poradovým číslom 17, 18 a 19 v sezóne. Celkovo má na konte v aktuálnom ročníku 19 gólov a 29 asistencií v 77 zápasoch a je suverénne najproduktívnejším Slovákom v profilige.

Len dva kanadské body ho delia od prekonania hranice 50 bodov v ročníku, Canadiens do konca základnej časti odohrajú ešte štyri duely.

Bez ohľadu na to, či päťdesiatbodovú hranicu prekoná, už teraz dosiahol významný míľnik. Slafkovský výkonmi otáča mienku priaznivcov Habs.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Už zase niečo, smial sa Slafkovský pri ováciách postojačky. Šiltovku naposledy hodil iba jeho otec

"Mýlim som sa. Sklamal ma výber Montrealu v drafte 2022. Chcel som Shana Wrighta, ale generálny manažér Kent Hughes videl veci v súvislostiach.

Slafkovský bude hviezdou NHL, už o tom nepochybujem," napísal fanúšik Montrealu pod fotografiou, kde slovenský mladík pózuje s tromi pukmi a spoluhráčmi z prvej formácie – Nickom Suzukim a Colom Caufieldom.

Keď 7. júla Montreal vybral ako jednotku Draftu NHL 2022 Juraja Slafkovského, Bell Centre to šokovalo. Potlesku nebolo veľa, občas sa ozval aj piskot.

Wright tomu nedokázal uveriť, ťažko to predýchaval aj samotný Slafkovský. Neľahkú otázku dostal aj po ukončení prvého kola na oficiálnej tlačovej konferencii.

„Zachytili ste piskot fanúšikov v Bell Centre na svoju adresu? Čo na to hovoríte?“

„Hokej je ich vášeň a taktiež moja. Možno ma niektorí nemajú radi. Urobím však maximum pre to, aby sa to jedného dňa zmenilo,“ vyhlásil Slafkovský.

V premiérovej sezóne v prvom tíme nezačal najhoršie, ale zranenie predčasne ukončil jeho debutový ročník v NHL.

Vrátil sa po ňom silnejší. A hoci sa v zostave Montrealu postupne hľadal a tréner Martin St. Louis ho posúval z jedného útoku do druhého, nakoniec sa napevno usadil v prvej formácii Canadiens.

V utorok sa stal druhým najmladším hráčom v histórii Habs s hetrikom a šiestym v poradí, ktorému sa to podarilo vo veku 20 rokov a menej.

Pred ním to dokázali aj Guy Lafleur (trikrát), Ryan Poehling, Alex Galchenyuk, Stephane Richer a Bernie Geoffrion.

„Som šťastný za každý jeden z nich a je jedno, akým spôsobom padol. Len škoda, že už nebojujeme o play off, budujeme však niečo nové a zlepšujeme sa," doplnil Slafkovský.

O necelé dva roky – 16. marca 2026 oslávi Bell Centre 30. narodeniny. Znova bude tesne pred koncom základnej časti NHL.

A v Montreale budú dúfať, že to s o dva roky starším Slafkovským, Suzukim či Caufieldom konečne vyjde na play off.

Slovenskí hokejisti s hetrikmi v NHL Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
Najväčšie legendy rokov minulých aj súčasných....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Montreal Canadiens #Juraj Slafkovský