Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pravda.sk hodnotí slovenských hráčov na MS vo Švajčiarsku

Svetový šampionát sa pre slovenských hokejistov skončil neslávne, keď obsadili až 10. miesto. Redakcia Pravda.sk prináša hodnotenie zverencov trénera Jána Filca. Známky pre hráčov budeme dávať od 1 do 5, pričom stupnica bude ako v škole: čím nižšia známka, tým lepší výkon.

05.05.2009 08:30
Slovensko trojica Foto:
Oficiálne najlepšií traja Slováci na MS vo Švajčiarsku: (zľava) Andrej Sekera, Ľuboš Bartečko a Marcel Hossa.
debata

Hodnotenie hokejistov Slovenska na svetovom šampionáte vo Švajčiarsku

Brankári

Jaroslav Halák (2-) – Po vypadnutí Montrealu z play-off neváhal a okamžite prišiel tím povzbudiť. Proti Kanade nemal pri famóznych presilovkách šancu, s Fínmi aj s Nórmi podal výborný výkon. Rastie z neho opora do ďalších rokov.

Ján Lašák (3) – Turnaj začínal ako trojka, no do bránky sa dostal. V nájazdoch proti Bielorusku nebol vytúženou spásou, proti Kanade šiel do bránky za jasného stavu, s Českom síce inkasoval sedem gólov, no niekoľko ďalších pochytal. Už to však nie je ten „čarodejník“ zo začiatku milénia.

Rastislav Staňa (3-) – Nevyšiel mu zápas s Maďarskom, kde inkasoval až tri góly. Turnaj sa preňho skončil v momente, keď ho tréner Filc stiahol po prvej sérii nájazdov s Bieloruskom.

Obrancovia

Andrej Sekera (2-) – Suverénne najlepší obranca slovenského tímu. Ako jediný dokázal rozohrať, potiahnuť puk, a pritom držať hlavu hore. Ukázal aj ofenzívny potenciál.

Ivan Baranka (4) – Pred šampionátom ho poznal málokto, a tak to i zostane. Nerobil až toľko chýb ako jeho kolegovia, no smerom dopredu bol neškodný. Od elitného obrancu Spartaka Moskva sa čakalo viac.

Peter Smrek (4-) – V jeho hre chýbal pokoj a rozvaha. V deviatich z desiatich prípadov, keď mal počas presilovky dobrú šancu na strelu, puk nemotorne spracovával. Jednu poslal na bránku a bol z nej gól. Stalo sa tak však až v bezvýznamnom zápase s Nórskom.

Jaroslav Obšut (4-) – Skúsený bek mal byť pilierom defenzívy, no nestalo sa tak. Veľmi málo strieľal a keď sa aj odhodlal, súperovi veľké nebezpečenstvo nehrozilo. Po Andrejovi Sekerovi (132) odohral z bekov najviac minút (122).

René Vydarený (4-) – Na ľade nedostával veľa príležitostí, no i tak stihol nazbierať tri mínusové body.

Ivan Švarný (4-) – Prvé tri zápasy sledoval z tribúny, debutu sa dočkal v stretnutí s Fínskom. Svojimi výkonmi však zapadol medzi ostatných kolegov z obrany.

Dominik Graňák (5) – Na šiesty šampionát vo svojej kariére prišiel s vizitkou švédskeho majstra (s tímom Färjestad), no ak by hral v klube ako v reprezentácii, nechceli by ho ani v poľskej lige. Robil až príliš veľa chýb, z ktorých rezultovali góly.

Boris Valábik (5) – Podobný prípad ako na MS v Halifaxe Branislav Mezei. Veľký, neobratný a zmätkár. Keď sa v obrannom pásme dostal pod tlak, vyhadzoval puky mimo hraciu plochu a chodil na trestnú lavicu. Prezentoval sa zopár peknými bodyčekmi, keď bol náznak šarvátky, bol tam on.

Útočníci

Ľuboš Bartečko (2-) – Ako správny kapitán bojoval v každom zápase a snažil sa. Jeho gól 13 sekúnd pred koncom duelu s Maďarskom (!!!) sa ukázal ako extrémne dôležitý.

Marcel Hossa (3) – Najproduktívnejší hráč i najlepší strelec slovenského tímu. Ukázal viacero šikovných ťahov, no hlavne v základnej skupine. Jeho výkon sa dá prirovnať k tomu z vlaňajška.

Michal Handzuš (3-) – Po nie najhoršej sezóne v NHL mu šampionát nevyšiel podľa predstáv. Nebol útočnou oporou, dominoval iba v oslabeniach. Aj napriek skutočnosti, že nikdy nepatril k strelcom, aspoň jeden gól dať mal.

Jiří Bicek (4) – Z útočníkov mal najviac mínusových bodov (-5), no ukázal bojovné srdce. Veľké nebezpečenstvo pre súperových brankárov však neznamenal.

Tomáš Surový (4) – Predstavil sa vo viacerých útokoch, dokonca i v prvom, no okrem gólu do siete Kanady sa nepresadil. Najviac zaujal atakom na vlastného brankára Haláka, keď mu takmer „odpálil“ hlavu.

Juraj Mikúš (4) – Bez Žigmunda Pálffyho je, zdá sa, stratený. Hviezda slovenskej extraligy síce hýrila aktivitou, ale to je na vizitku hráča, ktorý nazbieral v sezóne 113 bodov, veľmi málo.

Milan Bartovič (4-) – Ak by dal v zápase s Bieloruskom za stavu 0:0 gól z brejku, všetko sa mohlo skončiť inak. Jeho prednosťou je rýchlosť, no keď sa rozbehne, stráca prehľad o ostatných hráčoch na ľade.

Juraj Štefanka (4-) – Už to, že sa dostal do nominácie, bolo prekvapujúce. Asi nikto od neho veľa nečakal. Mohol len prekvapiť, čo sa nestalo. Často fauloval, prevažne v útočnom pásme.

Ladislav Nagy (4-) – Hra, ktorou sa prezentoval v NHL, je asi nenávratne preč. V KHL ho vyhlásili za legionára s najhorším prínosom pre svoj klub a slabých výkonov sa nezbavil ani v reprezentácii. Ako-tak mu vyšiel aspoň posledný duel s Nórskom, kde rozhodol o slovenskom triumfe.

Štefan Ružička (5) – Od momentu, keď strelil gól do siete Maďarska, sa herne vytrácal. Mal byť ofenzívnym tromfom tímu, no hral až príliš sebecky.

Branko Radivojevič (5) – Je veľkou záhadou, ako mohol v KHL streliť 17 gólov a nazbierať 45 bodov. Na MS bol jeho najväčším kamarátom roh klziska, kde síce bojoval ako lev, ale to je od hráča, ktorý mal patriť k oporám tímu, veľmi málo.

Rastislav Pavlikovský (5) – Jeden z najskúsenejších hráčov vo výbere Jána Filca odohral veľmi slabučký turnaj. Keď bol na ľade, súperov brankár si mohol dať pivečko.

Peter Ölvecký (5) – Ak by pred turnajom nevypadlo z mužstva viacero centrov, zostal by hrať na farme. Veľká škoda, že sa zranil Stümpel a problémy mal i Kukumberg. Ölvecký totiž na reprezentáciu nedozrel, čo tréner Filc rýchlo pochopil a v zápase s Fínskom ho vyradil zo zostavy.

Michal Macho – nehodnotený. Nastúpil len na jeden zápas (s Nórskom) a aj to len na pár striedaní.

debata chyba